Historisk tidsresa i SVT:s Sommarlov

Angelika Prick, Malin Olsson, Ida On, Alexander Hermansson och Adrian Alebo Andersson. Foto: Mattias Ankrah/SVT

Programledarna Angelika Prick, Malin Olsson, Ida On, Alexander Hermansson och Adrian Alebo Andersson. Foto: Mattias Ankrah/SVT

SVT storsatsar på historia under 2023 och barnprogrammet Sommarlov hakar på. Med hjälp av humor och fantasi gör Sommarlov i år en historisk tidsresa. Programledarna kommer vara med om äventyr som utspelar sig under tre epoker: medeltiden, upplysningstiden och 1980-talet.

Det blir ny scenografi, kostym och även en ny programledare när Adrian Alebo Andersson gör debut. Vid sin sida har han Malin Olsson, Alex Hermansson, Ida On och Angelika Prick. Som vanligt gästas programmet av artister och en rad välkända barnprofiler.

– Efter att förra året ha backat småkrypen kommer Sommarlov i år att backa tiden. Med humorns och fantasins hjälp vill vi göra historia spännande. Sommarlovs programledare kommer att klä ut sig i kostym, skapa roller och karaktärer. Vi hoppas att Sommarlov i år ska uppmuntra till lek och nyfikenhet på vår historia, säger Petter Bragée, programchef på SVT Barn.

Den nye programledaren Adrian Alebo Andersson är 22 år och studerar på Malmö universitet. Han har jobbat som guide och skådespelare på Varbergs fästning.

– Jag är så galet glad att jag har fått världens finaste jobb. Jag ser fram emot tidsresorna, jakten på Sommarskuggan, artisterna, att möta publiken och att skapa sommarlovsminnen som lever kvar länge, säger Adrian Alebo Andersson.

En historisk miljö kommer att byggas upp i Beijers Park i Malmö. Publik välkomnas att klä ut sig i historiska kläder, och några ur publiken får också chans att vara med som statister i programmen.

Varje år har Sommarlov ett tema som går som en röd tråd genom programmen. Årets tema knyter an till Historien om Sverige, SVT:s största historiesatsning någonsin som har premiär under senhösten. Den skildrar Sveriges historia från istiden fram till våra dagar och redan i sommar vill alltså SVT väcka barnens nyfikenhet kring vårt förflutna genom Sommarlov.

(2023-05-02)

Se även SVT satsar på svensk historia i år (2023-01-31)