Historiska museet firar 80 år

Måne över Stora gården på Historiska museet. Foto: Katarina Nimmervoll

Foto: Katarina Nimmervoll

Historiska museet firar 80 år på Narvavägen i april och under Kulturnatt Stockholm den 22 april bjuder museet på ett fullspäckat program. Möt Völvan som spår i runor, njut av champagne i Guldrummet, lyssna på livemusik och häng med på Historisk standup med Moa Svan. Museichefen Åsa Marnell guidar runt i den unika byggnaden och berättar mer om dess historia.

Det var den 17 april 1943 som Historiska museet invigde den första stora utställningen i det nybyggda huset på Narvavägen. Museibyggnaden som stod klar 1939 fick en stilhistorisk bredd. Huset skulle bland annat efterlikna renässansens Vasaborgar medan Gotiska hallen förde tankarna till en medeltida katedral. Samtidigt var en del av utställningsinredningen inspirerad av varuhuset NK, vilken fortfarande finns kvar i museet.

Museet invigdes med pompa och ståt av Gustav V och kungafamiljen och 80 år senare har mycket skett under dess tak. Under Kulturnatt Stockholm den 22 april berättas mer om det unika huset. Dessutom delas en liten present till alla som kommer, så långt lagret räcker.

– Jag hoppas att många kommer till Historiska museet den här kvällen och jag tycker det ska bli särskilt roligt att få visa upp museets byggnad. Nu har vi haft olika utställningar här i 80 år, huset är en historia i sig och innehållet berättar också en historia. Det är spännande att följa hur museet kommer att vidareutvecklas och se ut i framtiden, säger museichefen Åsa Marnell.

Under kulturnatten blir det även en rad andra aktiviteter och evenemang inne på Historiska museet. Följ med på visningar i utställningen Vikingarnas värld, träffa Völvan som spår i runor och kan sia om framtiden, drick champagne i Guldrummet eller testa tapas och afrikansk soukous-musik i Barockhallen. Körmusik från Sthlm Gaykör samsas med Historisk standup med Moa Svan bland medeltida skulpturer i Gotiska hallen.

(2023-04-19)