Hitta runstenar med ny runstensapp
Nu kan man hitta runstenar med hjälp av den nya appen Svenska runstenar. På en interaktiv karta ser man exakt var det finns runstenar i Sverige och får dessutom veta om det är lätt att ta sig dit och i vilket skick stenen är. Appen är utvecklad av runforskaren Sofia Pereswetoff-Morath vid Stockholms universitet.
Appen Svenska runstenar är den första i sitt slag och innehåller i dag 1 300 av Sveriges cirka 2 000 runstenar – alla de runstenar som är tillgängliga i Norrland (Gästrikland, Medelpad och Hälsingland) och Svealand (Uppland, Södermanland, Västmanland, Värmland och Närke). Hösten 2024 kommer även Götaland.
Appen är unik eftersom det är första gången som användaren får veta inte bara var stenen är placerad, utan också i vilket skick stenen är. Användaren får information om stenen är uppmålad eller inte och om den är hel eller skadad. Tack vare det kan man bättre planera vilka besöksmål man vill lägga sin tid på. Alla runstenar som är med i appen har ett betyg med 1–5 stjärnor beroende på sitt skick, där fem stjärnor innebär ett perfekt besöksmål medan en stjärna innebär att runstenen inte går att skilja från en vanlig sten.
– Det är svårt att hitta runstenar även om man är jätteintresserad. Många stenar är flyttade och står inte kvar på sina ursprungliga platser. Andra har försvunnit, säger Sofia Pereswetoff-Morath.
Appen visar därför bara de runstenar som finns kvar och som är tillgängliga för ett besök. På så sätt blir det lättare för allmänheten att planera och genomföra en runstensutflykt, till exempel för en familj eller skolklass.
– Runstenar brukar ha informationsskyltar, men många stenar saknar nu skylt eller så är skylten förstörd av väder och vind. Även om skylten finns innehåller den ofta föråldrad information. Med digital skyltning i appen kan jag när som helst uppdatera runstenens text, uppläsning och tolkningen av innehållet och användaren får alltid aktuell information om runstenen, säger Pereswetoff-Morath.
Appen har utvecklats av Umami Produktion och projektet finansieras av Familjen Kamprads stiftelse och Åke Wibergs stiftelse. Till hösten 2024 kommer Götaland och därefter en engelsk version. Det kommer även att finnas en rapporteringsfunktion där besökare kan rapportera om något i guiden inte stämmer.
Appen kan laddas ned gratis från Google Play och App Store.
(2024-06-12)