Hugo Alfvén – konst och musik

Prins Eugens Waldemarsudde
1 maj – 16 oktober 2022

Hugo Alfvén: Utsikt över Siljan från Alfvénsgården i Tällberg, 1924. Akvarell. Foto: Lennart Edvardsson/Kungliga Musikaliska Akademien

Hugo Alfvén: ”Utsikt över Siljan från Alfvénsgården i Tällberg”, akvarell 1924. Foto: Lennart Edvardsson/Kungliga Musikaliska Akademien

I samband det rikstäckande firandet av Hugo Alfvén 150 år arrangeras en mindre utställning med verk av Alfvén i Bernadotterummet på Waldemarsudde. Hugo Alfvén (1872–1960) var under sitt liv framför allt verksam som tonsättare, violinist och dirigent. En mindre känd sida hos Alfvén är hans arbete med måleri i olja och akvarell.

Alfvéns motiv från Dalarna från omkring sekelskiftet 1900 i en nationalromantisk anda, samt ett antal senare skildringar från vistelser på Capri, kommer att visas i utställningen. I dialog med Alfvéns måleri presenteras ett antal originalnoter i en monter, där pikturen vittnar om en exceptionellt säker hand och linjeteckning.

En del av utställningen fokuserar särskilt på Alfvéns konstnärsvänner och verk av dessa, och på hans relationer med den kvinnliga svenska skulptören Alice Nordin samt den danska konstnären Marie Krøyer. Med den sistnämnda gifte sig Alfvén 1912. Hugo Alfvéns korrespondens med prins Eugen, samt den senares arbete med scenografier till baletten ”Bergakungen”, kommer också att visas i utställningen.

I samband med öppnandet av utställningen på Alfvéns födelsedag den 1 maj avtäcktes även en byst av tonsättaren som har utförts av skulptören och operasångaren Karl-Magnus Fredriksson. Bysten har tillkommit på uppdrag av Kungl. Musikaliska Akademien inför Alfvénåret 2022.

I anslutning till utställningen visas även en film om Alfvéns liv och verk av Anders Hanser, samt arrangeras föredrag och konserter. Utställningen med tillhörande program har tillkommit i samarbete med Alfvéngården i Tibble, Kungl. Musikaliska Akademien och Alfvénfonden.