Dresses and decadence – The stylish 1920s

Tjolöholms slott 
15 februari – 30 december 2020

I år tar Tjolöholms slott ett kliv hundra år tillbaka i tiden, till det dekadenta och dynamiska 1920-talet. Den 15 februari var det premiär för årets stora slottsutställning som berättar om ett epokskifte av sällan skådat slag.

Dresses and decadence – The stylish 1920s tar utställningsbesökaren på en resa 100 år tillbaka i tiden, då kvinnorna klippte sitt hår kort, fick rösträtt och erövrade ny mark. Inom klädmodet skedde ett epokskifte, en förändring som påverkar oss än i dag.

– Kläder från 1920-talet återspeglar stora sociala förändringar och kvinnors frigörelse. Skillnaden från tidigare var enorm, berättar Karin Kvicklund, kulturchef på Tjolöholms slott.

Efter första världskriget fanns ett uppdämt behov av att ta ut svängarna. Jazzen strömmade ur grammofonerna och den vilda dansen charleston drog som en löpeld över världen. Både män och kvinnor började klä sig mer ledigt och för tiden vågat.

– Det känns väldigt spännande att berätta om hur det moderna klädmodet växte fram och om livet på Tjolöholm för 100 år sedan, säger Kvicklund.

I början av 1920-talet var det full ruljans på Tjolöholms slott. Grevinnan Blanche Bonde bodde på godset och hade precis skilt sig från sin man Carl Bonde.

– Skilsmässor var ytterst ovanligt på den här tiden. Utställningsbesökaren får inte bara ta del av 1920-talets vågade mode, utan också en inblick i det privilegierade livet på Tjolöholm vid samma tid, säger Karin Kvicklund.

Foton från årtiondet speglar bland annat ett bekymmerslöst strandliv, men i slottets arkivhandlingar går det även att se att det fanns en stor stab med drängar, chaufförer och tjänstefolk som skötte både trädgård, djur och byggnader.

Dräkterna som ingår i utställningen kommer från en av Europas förnämsta privata vintagesamlingar som ägs av britterna Mark och Cleo Butterfield. Urvalet visar på bredden av 1920-talets mode, allt från glittriga, färgsprakande klänningar som chockerande slutade på halva vaden, till praktiska komfortabla kläder, med generös vidd för kvinnor i farten, både i sin nya bil, på badstranden och på skidor.

– Modet blir billigare under 20-talet och mer tillgängligt för alla, inte minst eftersom mönster börjar säljas, säger Karin Kvicklund.

Det var också under 1920-talet som modeskapare för första gången dikterade hur folk skulle klä sig. Coco Chanel hade ett enormt inflytande och det konfektionsproducerade massmodet gjorde att fler hade möjlighet att hänga med i de allt snabbare modesvängningarna.

För att ytterligare öka upplevelsen bjuds besökaren även på jazz och snuttar från tre stumfilmer som spelades in på Tjolöholm kring 1920.

– Den mest kända filmen är Mästerkatten i stövlar, med Gösta Ekman den äldre och Karl Gerard i huvudrollerna. En annan film som spelades in på slottet är Revelj, där filmstjärnan Mary Jonsson spelar en föräldralös flicka som hamnar hos sina släktingar på Tjolöholm, men rymmer, berättar Kvicklund.