I love you madly

 

Livrustkammaren
27 oktober 2017 – 6 januari 2019

”Hovfest i Trianons park”, av Niclas Lafrensen d.y. Målningen föreställer en fest som Marie Antoinette ordnade till Gustav III:s ära och tillhör Östergötlands museum.

”Hovfest i Trianons park”, av Niclas Lafrensen d.y. Målningen föreställer en fest som Marie Antoinette ordnade till Gustav III:s ära och tillhör Östergötlands museum.

”Jag älskar er till vansinne och jag upphör aldrig att avguda er ens för ett ögonblick”. Så skrev drottning Marie Antoinette till Axel von Fersen i ett brev. Nu berättar Livrustkammaren om deras liv och omöjliga kärlek i utställningen I love you madly.

”Hela Versailles talar bara om en viss greve von Fersen som kom till hovet iklädd svenska uniformen, vilken drottningen betraktade mycket ingående”. Axel von Fersen gjorde succé när han kom till Paris år 1778. Och snart började ryktena löpa genom stadens societet: Drottning Marie Antoinette har en affär med den svenska greven och officeren!

I centrum för utställningen står de brev Axel von Fersen och Marie Antoinette skickade till varandra under flera år – från 1778 till Maries sista tid i fångenskap medan hon väntade på sin avrättning. Länge trodde man att många av breven var försvunna. Men på 1980-talet dök några upp på en auktion. De finns i dag på Franska nationalarkivet. Vissa var skrivna med kod eller hade överstrykningar. En del har forskare på senare tid lyckats tyda – bland annat brevet med Maries kärleksförklaring till Axel.

Revolutionen rasade genom Frankrike och greven stannade i närheten av sin älskade drottning. Han deltog också i ett misslyckat försök att rädda kungafamiljen. När Marie Antoinette till slut fördes till giljotinen ska hon ha burit ett enda smycke, en specialbeställd ring som varit hennes hemliga sigill i breven till Axel von Fersen. Den bar inskriptionen ”Tutto a te mi guida” − Allt för mig närmare dig.

Tre decennier senare blev Axel von Fersen misshandlad till döds av en folkmobb utanför Riddarhuset i Stockholm.

Utställningen gör också paralleller till dagens digitala kommunikation ­– hur skulle greven och den franska drottningen ha skickat sina hemliga kärlekshälsningar till varandra om de levt i dag? Och hur skulle det missriktade hat som ledde till deras död ha yttrat sig?

I love you madly står i Livrustkammarens vagnhall och bjuder bland annat på dräkter, utdrag ur breven och flera originalföremål. Bland dem en guldpenna som har tillhört Marie Antoinette. Den ingår i dag i samlingarna på Skoklosters slott. Museet ställer också ut en glasbit från den sjuglasvagn Axel von Fersen färdades i innan han blev ihjälslagen av en folkmobb den 20 juni 1810. Glasbiten kommer från en ruta som gick sönder i tumultet. Den är utlånad från Upplandsmuseet och har aldrig förr varit utställd.