Hundra år av Jernkontorets Annaler nu tillgängliga digitalt

Umeå universitetsbibliotek har sedan i höstas samarbetat med Jernkontoret för att göra tidskriften Jernkontorets Annaler från 1817 fram till 1920 digital. Nu är resultatet av samarbetet publicerat och fritt för alla intresserade att läsa.

Jernkontorets Annaler har givits ut sedan 1817 och är, vid sidan av franska Annales des Mines, världens äldsta facktidning med obruten publicering. I dag återfinns annalerna som inlaga i tidningen Bergsmannen.

– Detta projekt är ett av de mest omfattande vi gjort vid Umeå universitetsbibliotek och det är lite speciellt då det rör sig om en så lång utgivning. Den stora utmaningen i materialet har varit att hantera alla ritningar och kartor som finns i materialet. I detta arbete har våra bokbindare verkligen gjort en stor och gedigen insats, säger Ulf Sandqvist, avdelningschef för arkiv och specialsamlingar vid Umeå universitetsbibliotek.

Den digitala publiceringen av utgivningen under drygt hundra år ger studenter, forskare och allmänhet nya möjligheter att närma sig materialet.

– Jag hoppas att vårt arbete innebär att detta viktiga och spännande material kan leda till ny forskning och att vi upptänker helt nya aspekter i materialet när det nu blir enkelt sökbart och fritt tillgängligt för alla att ladda ner, säger Sandqvist.

Gunnar Hellenstam, ansvarig projektassistent, har arbetat både med det fysiska och det digitala materialet:

– En sak som är spännande med att digitalisera en så här lång svit är att man så tydligt kan se och följa teknikutvecklingen som skett under lite drygt ett sekel, både inom gruv- och stålindustrin som tidskriften handlar om, och inom papperstillverkning och tryckteknik i produktionen av själva tidskriften.

I Jernkontorets bibliotek finns en fullständig upplaga av Jernkontorets Annaler och det kommer ofta frågor från forskare om äldre artiklar och årgångar.

– De äldre årgångarna är slutsålda och enda sättet att få tag i dem i dag är via något antikvariat. Detta kommer att underlätta för alla, säger bibliotekarien Yngve Axelsson.

Jernkontorets Annaler i digitalt format finns här.

(2023-04-06)