Hundra museisamtal i podd

100 samtal

Organisationen Sveriges Museers samtalsserie 100 samtal finns nu som podd. Serien innehåller samtal mellan ”några av Sveriges mest kunniga och intressanta tänkare, forskare och experter av idag”.

Varje samtal tar avstamp hos ett museum med ett museiföremål som har betydelse för vår tids stora och svåra frågor som exempelvis klimatkris, rasism, medias makt och trovärdighet, juridiska fri- och rättigheter, skolan, religion, klassamhället, identiteter, minoriteter och mycket annat.

Under första säsongen har det bland annat handlat om superdatorn ”Connection Machine” med smeknamnet Bellman från Tekniska museet, en utrotad myskoxe från Göteborgs Naturhistoriska museum, en spade inlindad i taggtråd från Armémuseum, judereglementet från Judiska museet, en telefonkiosk från Arbetets museum, ett svärd från äldre bronsåldern på Bohusläns museum, en adventsstjärna från Nordiska museet och brev skickat av påven 1229 på Gotlands museum. Alla föremål har kopplats ihop med en aktuell fråga i vår samtid.

Sveriges Museer är nu i full gång med att planera och spela in säsong två av 100 samtal. De söker därför fler föremål och nya museum att lyfta upp i podden. Samtalen dokumenteras för att arkiveras och bevaras för framtiden i museisamlingar.

Podden 100 samtal finns på Sveriges Museers hemsida.

(2019-09-13)