Göteborgs stadskärna, som vuxit fram sedan 1620-talet, utgör med sin rikt varierade bebyggelse ett värdefullt historiskt dokument. Den är av riksintresse från kulturhistorisk synpunkt och tillhör de miljöer som vi idag måste slå vakt om för att inte bara dagens göteborgare utan även kommande generationer ska kunna glädjas åt dem.
Syftet med boken Hus för hus i Göteborgs stadskärna är att ge kunskap om hela denna särpräglade bebyggelse. Här beskrivs stadskärnan utveckling och samtliga hus oavsett om de är gamla eller nya, "vackra" eller "fula".
Boken innehåller fakta kring byggnadernas historia, personer och verksamheter som funnits eller finns i husen samt händelser som har anknytning till bebyggelsen. I ett särskilt avsnitt beskrivs utvecklingen från 1600-talets fästningsstad till dagens cityområde.
Om vi känner till byggnadernas historia, vet vi varför ett hus ser ut på ett speciellt sätt, vilka människor som bott här eller vilka verksamheter huset har rymt, så får vi en större förståelse för de historiska värdena och bättre förutsättningar att ta tillvara vår byggnadskultur, anser Göteborgs stadsbyggnadskontor och Göteborgs stadsmuseum, som gett ut boken gemensamt.
Gudrun Lönnroth (red):
Hus för hus i Göteborgs stadskärna
Göteborgs stadsbyggnadskontor/Göteborgs stadsmuseum
614 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom 2003.