I skuggan av Vasa

Kronobergs slottsruin
10 juni – 30 augusti 2020

I skuggan av Vasa

Sommaren 2020 är det 500 år sedan Gustav Vasa landsteg vid Stensö udde söder om Kalmar. På olika håll runt om i landet uppmärksamma detta, inte minst på Kronobergs slottsruin. Slottet som en gång i tiden utgjorde gränspost mot Danmark har sin alldeles egen historia just vad gäller kung Gustav och Vasaätten, inte minst då det var från Kronoberg som Nils Dacke ledde Dackefejden under 1540-talets början.

I skuggan av Vasa är en utställning som består av ett antal stora skärmar som står utomhus i slottets tidigare kökslänga. Utställningen visar bland annat vilka faktorer som låg bakom det faktum att Nils Dacke och smålänningarna till slut tappade tålamodet med landets nya konung och gick till strid för sin sak under det som har kommit att kallas för Dackefejden.

Utställningen visar även slottets utveckling över tid – från liten biskopsborg på 1300-talet, till modernt slott under 1500-talet, till ruin redan under 1600-talet. Vi får följa med från det att man på allvar börjar satsa på slottet och dess försvarsfunktion, till det att rikets gräns flyttas söderut och slottet inte längre fyller samma funktion, och istället blir till stenbrott åt nya byggnader inne i Växjö stad.

I skuggan av Vasa är placerad utomhus med gott om utrymme runt skärmarna. ”På detta sätt är utställningen även en del av Kulturparken Smålands metod för att göra kultur och historia tillgängligt för fler även i coronatider”, skriver Kulturparken.

I samband med utställningen släpper Kulturparken Småland även ett specialavsnitt av sin podd med fokus på Nils Dacke och det uppror han skulle komma att leda.