Tyra Kleen

Sancta Birgitta Klostermuseum
22 juni – 27 augusti 2023

Tyra Kleen porträtterad av av konstnärskollegan och vännen Arturo Bianchini. Foto: Jonas Karlsson

Tyra Kleen porträtterad av av konstnärskollegan och vännen Arturo Bianchini. Foto: Jonas Karlsson

På Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena visas i sommar en ny utställning med konst av Tyra Kleen.

Tyra Kleen (1874–1951) var en mycket produktiv konstnär med utställningar i hela världen. Hennes bildkonst tillhör flera olika genrer som låg i tiden – från symbolism till jugendstilens bilder med svepande linjer. Hon skrev också egna böcker och illustrerade dikter.

– Trots att Tyra Kleen var mycket uppmärksammad på sin tid har hennes liv och verk hamnat i skymundan. Kanske beror det på att hon testamenterade sin stora samling med konst och dagböcker till Riddarhuset med villkoret att ingenting fick röras förrän 50 år efter hennes död, säger Sofia Kummel, verksamhetsansvarig på Sancta Birgitta Klostermuseum.

I dag förvaltas samlingen av Tyra Kleens brors dotterdotter, Kerstin Gullstrand Hermelin på gården Valinge i Sörmland, där Tyra själv bodde som barn.

I utställningen på Sancta Birgitta Klostermuseum ligger fokus på porträttkonsten, där Tyra Kleen var erkänt skicklig på att hitta den avmålades karaktär. I bilderna får vi möta några viktiga personer i hennes liv och även se Tyra Kleen själv avporträtterad av konstnärsvänner. I utställningen ingår också föremål som har ägts av konstnären.