Invandrarna som byggde Sverige

Garpar, gipskatter och svartskallar är tre skällsord som använts om dem som kommit hit från andra länder. Men invandrare har – under alla epoker sedan medeltiden, i alla delar av landet och inom alla samhällsområden – haft stor betydelse för Sveriges utveckling.

Läs om handelsmän från tyska Hansan, smeder från Vallonien, brittiska ingenjörer och många andra invandrare som gjort viktiga insatser i Sverige. Här porträtteras framför allt företagare, uppfinnare, experter och yrkesarbetare, men även intressanta personer från andra yrkesgrupper som konstnärer och forskare. Denna bok spänner över flera århundraden och berättar om såväl medeltidens katedralbyggare som dagens entreprenörer.

Vi möter också många välkända svenska företag som byggts upp av invandrare, till exempel Bonniers och Gleerups, Cloetta och Marabou, Expressen och Göteborgs-Posten, Felix och Findus, Höganäs och Perstorp samt Handelsbanken och Sparbanken.

Garpar, gipskatter och svartskallar lyfter fram och levandegör en många gånger försummad och underskattad del av Sveriges historia. Förutom ett omfattande namnregister finns även bransch- och landskapsregister för den som vill se vilka invandrare som verkat inom ett visst verksamhetsområde eller en viss region.

Anders Johnson är författare med inriktning på svensk näringslivshistoria. Han har skrivit en lång rad böcker, bland annat Kämpande liberalism. Folkpartiet 100 år och Fånga platsen. Guide till Sveriges företagsamma historia.

Anders Johnson:
Garpar, gipskatter och svartskallar. Invandrarna som byggde Sverige
SNS Förlag
Utkom i november 2010

Utsågs till Årets bok om svensk historia 2010.