Inzoomat

Göteborgs stadsmuseum 
20 april 2021 30 april 2022

Foto: Kristin Lidell.

Foto: Kristin Lidell.

Göteborgs stadsmuseums nya fotoutställning Inzoomat bjuder på ett unikt foto- och filmmaterial från 1850-talet till i dag.

Ett hundratals okända och kända bilder från Göteborg visas och utställningen zoomar in på det som ibland hamnar utanför blickfånget. Barnmorskor, fattighus och kvinnliga fotografer är några exempel. Besökaren får också möjlighet att följa med på en unik spårvagnstur genom centrala Göteborg så som det såg ut en solig dag 1909, fullt av fartblinda fotgängare, hattar, lösa hundar och snabba springpojkar i Brunnsparken.

– Vi hoppas att utställningen ska ge besökaren ett lustfullt välkomnande i huset och ge flera nya perspektiv på Göteborgs historia och vad bilder kan förmedla, säger museichefen Carina Sjöholm.

Utställningen bygger på forskningsprojektet Tidernas Göteborg där Stadsmuseet, Hasselbladstiftelsen, Göteborgs universitet, Kamerareportage, Riksarkivet Göteborg, Göteborgs-Posten och Bokförlaget Max Ström har samverkat och inventerat historiska bilder av Göteborg. Göteborgs-Postens Kristian Wedel har skrivit utställningstexterna och deltagit i flera livestramade visningar av utställningen i museets digitala kanaler.