Österödskvinnan

Göteborgs stadsmuseum
5 november 2023 – 30 april 2024

Österödskvinnans kvarlevor. Foto: Kristin Lidell

Foto: Kristin Lidell

Österödskvinnans kvarlevor är omkring 10 000 år gamla och härstammar från äldre stenåldern. Hennes skelett är ett av de äldsta och mest kompletta som hittills påträffats i Skandinavien. För första gången någonsin visas Österödskvinnan för allmänheten på Göteborgs stadsmuseum.

— Det här är ett unikt arkeologiskt fynd som har stor betydelse för vår tolkning av forntiden. Österödskvinnan ger oss en spännande glimt av vår förhistoria och ger publiken möjlighet att komma en individ som levde och dog för 10,000 år sedan riktigt nära, säger Else-Britt Filipsson, arkeolog på Göteborgs stadsmuseum.

Österödskvinnan hittades 1903 i Österöd, norr om Lysekil, och det är så hon har fått sitt namn. Den senaste tidens forskning har genererat ny kunskap om henne och om mänsklighetens utveckling i vårt geografiska område. I utställningen visas kvarlevorna tillsammans med nya forskningsresultat.

Modern provtagning och DNA-analys visar att Österödskvinnan var atletiskt byggd, cirka 170 centimeter lång, hade mörkt hår och mörk hy – och blev förhållandevis gammal, omkring 70 år. Hon hittades med hjässan uppåt, vilket tyder på att hon begravdes sittandes. Att begravas på det sättet var vanligt på stenåldern och kallas ”hocker” inom arkeologi. Skelettet är i dag så skört att det endast kan visas i liggande position.

I första avsnittet av SVT:s stora historiesatsning Historien om Sverige gestaltas berättelsen om Österödskvinnan.

— Det är ett passande tillfälle att visa Österödskvinnan på museet i samband med att hon förekommer i SVT:s programserie. Den kommer förhoppningsvis att göra ännu fler intresserade av hennes öde och historia. Men det här är känsliga kvarlevor som vi inte kan ställa ut en längre tid. Vi visar henne för första och kanske sista gången, på grund av att hon är så skör, så detta är en unik möjlighet för publiken, säger museichefen Carina Sjöholm.

Österödskvinnan visas under ett halvår som en del i den permanenta utställningen Spåren talar, som handlar om Västsveriges förhistoria.