Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige

Forum för levande historia
25 januari – 15 september 2020

Utställningen Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige handlar om de 500 judiska flyktingbarn som kom till Sverige från Nazityskland genom en internationell räddningsinsats, Kindertransport, i slutet av 1930-talet. Genom unika brev och fotografier som aldrig tidigare visats får vi följa barnen från tillvaron före kriget, under flykten och livet efteråt.

– Utställningen belyser en del av svensk, och europeisk, historia genom personliga öden och berättelser. Den handlar om barnens livsvillkor och de känslomässiga konsekvenserna av att skiljas från sina familjer, säger Ingrid Lomfors, historiker och överintendent vid Forum för levande historia, som skrivit texterna i utställningen.

I utställningen finns också berättelsen om ett Sverige med flyktingkvoter, tillfälliga uppehållstillstånd och en tydlig målsättning att undvika en judisk flyktingvåg. Och samtidigt ett Sverige där civilsamhället visar engagemang och bereder plats för flyktingbarnen. Genom bevarade brev från föräldrar till barn i Sverige får vi också inblickar i de svåra förhållanden som rådde för judar i Nazityskland.

Källmaterialet i utställningen, såsom brev, fotografier och intervjuer, är i huvudsak hämtat från Ingrid Lomfors forskning och två böcker: Breven från Hertha och Förlorad barndom – återvunnet liv. De judiska flyktingbarnen från Nazityskland.

Utställningen visas från den 25 januari till den 15 september 2020 på Forum för levande historia i Gamla stan i Stockholm och kommer därefter turnera runt om i Sverige.