Boken Landskap og maktstat. Jemtland 1613-1645 behandlar den spännande tiden före och kring det svenska maktövertagandet av Jämtland. Ämnet är integrationen av gränslandskapet Jämtland i den dansk-norska staten under Kristian IV:s tid, med tyngdpunkt på perioden 1613-1645.

Jämtland hade tidigare, i likhet med de gamla norska skattlanden, haft en mer självständig status gentemot kungamakten än de gamla norska kärnlandskapen. Detta lät sig dock inte förenas med de krav som med tiden kom att ställas på en provins. Över hela Europa ser man på 1500- och 1600-talen en tendens till fastare och mer centraliserad statsmakt, till klarare territoriella och politiska avgränsningar.

I boken redogörs för myndigheternas initiativ mot Jämtland, och jämtarnas reaktion på dessa, hur administrationen förändrades och hur myndigheterna försökte att utnyttja Jämtland ekonomiskt och militärt. Här belyses även förhållandet mellan överheten och det gamla provinskommunala självstyret, därav bokens titel Landskap og maktstat.

Författaren är historiker i Vefsn kommune i Norge. Boken är en magisteruppsats vid Trondheims universitet.

Espen Andresen:
Landskap og maktstat. Jemtland 1613-1645
Landsarkivet i Östersund
136 sidor, häftad.
Utkom 2000.