Kai Gullmar – en av sin tids största schlagermakare

Kai Gullmar (1905–1982) gillade mintkyssar, rökte som en borstbindare och drog gärna en fräckis. Men framför allt kunde hon konsten att komponera bra melodier. Hon är stjärnan bakom örhängen som ”Jag har en liten melodi” och ”Swing it magistern”.

På 1930-talet blev Kai Gullmar en av Sveriges – och världens – första kvinnliga schlagerkompositörer. Hennes låtar framfördes av tidens stora artister, hon uppträdde själv i radio, folkparker och revyer och hon hängde med tidens underhållningselit. Egentligen hette hon Gurli Bergström, men som 25-åring tog hon artistnamnet Kai Gullmar. Hon klädde sig gärna flott i hatt och kostym och levde mer eller mindre öppet i samkönade förhållanden trots de risker det innebar då.

I Swing it, Kai! följer journalisten Ingela Hofsten henne från barndomens Sundsvall till de stora estraderna, skivstudiorna och hennes hem, där många av de odödliga melodierna skapades. En biografi om en kvinna som gjorde stort avtryck i sin samtid, lever vidare via sin musik och vars gärning förtjänar att åter komma i rampljuset.

Ingela Hofsten har varit verksam som frilansjournalist i nära trettio år, med musikjournalistik som ett av sina områden. De senaste åren har hon ägnat Kai Gullmar en hel del tid genom att göra radio och TV, skriva artiklar och hålla föredrag om henne.

Ingela Hofsten:
Swing it, Kai! Kai Gullmar – en av sin tids största schlagermakare
Romanus & Selling
Utkom 2023