Om helgon, skallmätare och hotet mot demokratin

”För mig handlar det inte om en längtan efter det förflutna – utan om en önskan att framtiden inte ska tappa bort historien utan ha den med sig.”

Maja Hagerman har en unik förmåga att se den udda detaljen och stanna kvar vid den när andra rusar vidare. Hon vrider och vänder på händelser och fenomen i historien och frågar sig om vi verkligen sett allt. Är det inte något vi glömt eller missat?

De fem texterna i Minnesbrunnen belyser teman som glömska, spårtydning och minnets återkomst. Det kan handla om det medeltida helgonet S:t Botvid, om antropologen Gustaf Retzius märkliga resa på den finska landsbygden, om trädgårdsväxternas och fotografins historia och arvet efter arbetarrörelsen. De historiska nedslagen blir också en språngbräda ut i samtiden och framtiden. De visar hur vårt sätt att minnas, av flera olika skäl, nu håller på att förändras.

Maja Hagerman är författare och vetenskapsjournalist. Hon utkom senast med Trådarna i väven. På spaning bland minnen och kulturarv i Sverige. Två av hennes böcker har utsetts till Årets bok om svenska historia: I miraklers tid. Bland madonnor, stenhuggare och helgon i medeltida kyrkor och Försvunnen värld. Om den största arkeologiska utgrävningen någonsin i Sverige.

Maja Hagerman:
Minnesbrunnen. Om helgon, skallmätare och hotet mot demokratin
Norstedts
Utkom 2022