Kalmarkriget 1611–1613
I april 1611 förklarade den danske kungen Kristian IV krig mot Sverige. Kalmar och stadens slott utsätts för attacker och är först med att falla, och har därför gett namn åt kriget. Men konflikten berörde hela landet – i Bohuslän har den lokalt skildrats som brännefejden och i Jämtland som Baltzarfejden. I krigets slutskede låg den danska flottan vid Vaxholm och hotade Stockholm. Det var ett kort men förödande krig som på många sätt var en fortsättning på nordiska sjuårskriget som hade utkämpats 40 år tidigare.
Kalmarkriget 1611–1613 är den första svenska heltäckande boken om kriget som avslutades med freden i Knäred. Katarina Harrison Lindbergh skriver om konflikten dels ur ett övergripande perspektiv, dels på individnivå utifrån brev och propagandavisor. Här berättas om bygdehjälten Sven Håkansson från Madesjö, om hur det gick till när bohuslänska krigsänkor ville gifta sig på nytt och om fältmarskalk Krister Somes roll som förrädare. Kalmarkriget omgärdas av en rik flora av skrönor där lokala hjältar har tillmätts avgörande betydelse.
Katarina Harrison Lindbergh är författare och föreläsare. Hon har skrivit flera historiska fackböcker, däribland Nordisk mytologi från A till Ö och Nordiska sjuårskriget 1563–1570 och Erik XIV.
Katarina Harrison Lindbergh:
Kalmarkriget 1611–1613
Historiska Media
Utkom 2022