I Arns fotspår

De enorma framgångarna för romanerna om tempelriddaren Arn Magnusson av Jan Guillou har lett till många saker.

Intresset för svensk medeltid har ökat och Västergötland har fullkomligen invaderats av nyfikna människor som vill besöka de välkända platserna från böckerna. Bussbolagen arrangerar rundturer, länsmuseet och andra museer har ordnat specialutställningar, bortglömda krigsskådeplatser har plötsligt blivit utmärkta på kartan och tv-program som Nova har tagit upp Jan Guillous egna rön ur ett vetenskapligt historiskt perspektiv. Det är tydligt att intresset för Arn och hans värld har kommit för att stanna.

Nu ger Piratförlaget ut en foto- och faktabok i fyrfärg om de välkända platserna ur Arn-böckerna och om svensk medeltid.

Fotografen Lennart Utgren har under ett års tid rest runt i Västergötland och angränsande områden och där fångat motiv och stämningar. Illustratören Bo Södervall har tillsammans med historikern Ragnar Sigsjö rekonstruerat byggnader och platser och levandegjort människornas vardag.

Augustbelönade författaren Dick Harrison har skrivit om platserna och livet under svensk medeltid – om kyrkans makt, klosterliv, kvinnornas situation, vardagsliv, hantverk och handel, ätternas fejder, kungamakten, krigsmakten.

Kaj Wistbacka, som gjort omslagen till hela Arn-trilogin, har här gjort en svit målningar ur Arns liv. I en lång inledning berättar Jan Guillou om tillkomsten av romansviten.

Lennart Utgren, Dick Harrison & Bo Södervall:
I Arns fotspår
Piratförlaget
207 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom i april 2002.

Recension i Svenska Dagbladet.

Nominerad som Årets bok om svensk historia 2002.