Våren 1892 spelades vad som räknas som den första riktiga fotbollsmatchen i Sverige. Den spelades på Heden i Göteborg, mellan Lyckans Soldater och Örgryte IS.

Arbetarrörelsen och idrottsrörelsen växte fram under samma tid, men förhållandet var stundtals ansträngt. Många inom arbetarrörelsen såg idrottsrörelsen som ett högerpåhitt, som lockade arbetare bort från den politiska kampen.

Minnen från politisk verksamhet och från fotbollsplanen kan belysa samma fråga och ge nya perspektiv. De allra flesta har någon form av relation till sitt lokala fotbollslag, om så den relationen enbart består av ointresse. Fotbollen har varit och är ett allmänt samtalsämne, sannolikt minst lika vanligt som politik.

Kamp om bollen innehåller bland annat kapitlen "Från järnåldern till Göteborg", "Idrott och politik kring förra sekelskriftet", "Kamrater och klasskamrater", "Arbetets söner erövrar bollen", "Idrott och politik under mellankrigstiden" samt en genomgång av fotbollens utveckling dels i "fyra tunga centra" (Göteborg, Malmö, Stockholm och Norrköping), dels i bruksorterna Degerfors, Åtvidaberg, Jonsered och Sandviken.

Boken lämpar sig enligt förlag utmärkt för studiecirkelverksamhet av "Gräv där du står"-typ.

Tomas Ekman & Gerhard Jansson:
Kamp om bollen – om brukslagen, arbetarlagen och kamratklubbarna
Bilda Förlag
Utkom 2008