Karin Månsdotters revansch
Karin Månsdotter var den första kvinnan av folket som blev drottning av Sverige. Hon växte upp som bondflicka i Uppland, fick drömprinsen och hela kungariket. I historien målas hon ofta upp som “söta lilla Karin” – ett eftermäle David Lindén vill ändra på med sin nya bok Karin Månsdotter. Drottningens revansch.
Lindéns bok är den första biografin om Karin Månsdotter sedan 1870-talet. Han har fascinerats av Karin Månsdotter sedan 10-årsåldern och länge ansett att hennes gärning inte fått den uppmärksamhet som hon förtjänar. Med hjälp av hittills okänt källmaterial och uppdaterad forskning, tecknar han ett porträtt av ”en av de mest fascinerande kvinnorna i svensk historia”. En socialt begåvad och intelligent ung kvinna som visserligen var drottning under kortare tid än någon annan förr eller senare, men som lyckades överleva alla sina fiender.
Karin var Sveriges drottning under två sommarmånader år 1568. Hon kom från fattiga förhållanden men det stoppade inte den 17 år äldre kung Erik XIV från att bli så pass förälskad att han trotsade allt och alla. 1567 gifte sig paret i smyg och bröllopet orsakade en skandal utan motstycke. Giftermålet var inte det enda Erik XIV gjorde för att förarga sina bröder och den svenska högadeln, det var snarare kulmen på en lång utveckling.
– ’Karin Månsdotter sålde nötter’ är en av de saker som jag minns från skolans historieundervisning och när jag bestämde mig för att skriva en bok om henne ville jag ta reda på om det faktiskt stämde. För när det gäller just henne finns det många fördomar och förutfattade meningar som gjort att hon inte har fått det eftermäle hon förtjänar. Bilden av henne är orättvis då hon var allt annat än ett kuttersmycke och en passiv åskådare. Det var snarare tvärtom, säger David Lindén
David Lindén är historiker, forskare och journalist. Han har skrivit böcker om Gustav Vasas mentor Hemming Gadh och Gustav II Adolfs lärare Johan Skytte.
David Lindén:
Karin Månsdotter. Drottningens revansch
Bokförlaget Langenskiöld
Utkom 2019
Nominerad till Årets bok om svensk historia.