Efter 15 års bortavaro återkom Karl XII till Sverige den 13 december 1715, slog sig ner i Ystad och började ofördröjligen förbereda sig för det krigsföretag som skulle bli 1716 års fälttåg mot Norge.

Den 25 februari 1716 ryckte svenskarna in i Norge, den 14 april utrymde norrmännen Kristiania, men hade fritt skottfält på svenskarna från fästningen intill Akershus som förblir ointagligt eftersom Karl XII saknar belägringsartilleri. Kungens målsättning med detta korta men dåligt förberedda krigståg var att krossa den numerärt överlägsna norska fälthären och måhända också avvärja danska och ryska tankar att gemensamt invadera Skåne.

Men i det 56 dagar långa fälttåget gick ingenting svenskarnas väg. Ockupationen av Kristiania gav inget annat än försörjningsbekymmer och staden utryms den 12 april.

Den 27 juni vann den djärve Peder Tordenskjold artillerisjöslaget mot den svenska förrådsflottan i Dynekilen – en fjordslinga långt inne i Idefjorden – och erövrade 14 fartyg med vapen, ammunition och kanoner. För Karl X11 återstod endast reträtt och att dra lärdomar av den militära bakläxan.

Alf E. Bjerke skriver om detta fälttåg ur norsk patriotisk synvinkel. Den norska fördröjningsstrategin –  att försena och försvåra den svenska framfarten inte minst genom gerillaattacker men undvika fältslag – visade sig lyckosam. Här ges en rad exempel på enskilda norska bedrifter. Många har levt kvar i folkminnet.

Boken innehåller många geografiska anvisningar och beskrivningar av norska historiska minnesmärken av skiftande slag, för den som vill återuppleva fälttåget "på plats".

Alf E. Bjerke är norsk historiker med Stora nordiska kriget som specialitet, i synnerhet Karl XII:s två norska fälttåg.

Alf E. Bjerke:
Karl XII i Norge 1716. Det glömda fälttåget
Carlssons Bokförlag
181 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom 2003.