Forshems kyrka i Västergötland är helgad åt "Jesus Kristus och den Heliga graven". Det är den enda kyrkan av sådan karaktär i Nordeuropa. Men vem var riddaren som en gång byggde och helgade kyrkan åt den Heliga graven?

I Västra Tunhems kyrka i samma landskap fanns ända in på 1600-talet en riddare med korsmärkt mantel avbildad på ena kyrkväggen. Erik Dahlbergh nämner att han var "riddare av Malta". Varför fanns denne riddare avbildad på väggen? Vilka är förbindelserna mellan de båda 1100-talskyrkorna Västra Tunhem och Forshem? Har det funnits riddare i Västergötland som varit dubbade på den Heliga graven i Jerusalem och som låtit detta avspeglas i sina kyrkor? Finns det historiska och genealogiska förbindelser mellan de båda orterna?

Författaren, ambassadören och professorn Bo J Theutenberg berättar i boken Från den heliga graven till Västergötland om det kristna riddarväsendets uppkomst, om de olika ordnarna och korstågen deltog i. Han lägger ett historiskt pussel kring medeltida genealogi, heraldik och ordensväsende och söker få fram svaret på vilka de riddare var som en gång bodde i Västra Tunhem och Forshem.

Bo J Theutenberg:
Från den heliga graven till Västergötland. En berättelse om korsriddarna i Forshem och Västra Tunhem
Skara stiftshistoriska sällskap
92 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom 2003.