Krig och kultur är en gestaltning av hur krig har formats i olika tider och i olika kulturer. Boken kan ses som en skildring av krigets antropologi och det är kriget som en faktor i kulturens utveckling – kriget som kulturuttryck – som står i centrum. Den frågeställning som tjänar som utgångspunkt är: Hur har kriget format olika kulturer och hur har krigsmakten organiserats i olika typer av kulturer?
Författaren tar sina exempel från flera kulturkretsar och tidsperspektivet omfattar hela historien från stenåldern fram till våra dagar, ungefär fram till andra världskrigets slut. Mer än hälften av boken avhandlar krigföring i olika kulturer före 1500.
Boken är analytisk och systematisk snarare än historiskt berättande och inleds med en skildring av krigets natur där John Keegan tar sin utgångspunkt i Carl von Clausewitz resonemang om krigföringen olika former. Keegan visar t.ex. hur västerlandets militära tänkande med dess inriktning på drabbningar och massiva insatser (som ju resulterat i två förödande världskrig) ofta står sig slätt gentemot andra typer av krigföring, som t.ex. gerillakrigföring.
Resten av boken är uppbyggd kring fyra olika teman: sten, kroppar, järn, eld. Författaren utgår här från krigets instrument och analyserar hur detta har påverkat krigföringen. Avsnittet "Kroppar" exempelvis tar upp hästens roll i krigföringen – från antika stridsvagnar till kavalleriets framväxt.
Originalutgåvan av Krig och kultur utkom redan 1993. Sedan dess har den kontinuerligt kommit i nya utgåvor och betraktas i dag som en klassiker inom ämnesområdet.
Författaren John Keegan är en av världens ledande militärhistoriker och har undervisat vid militärakademien i Sandhurst och vid Princeton University. Han har skrivit en lång rad böcker om krigets historia, främst 1900-talets krigshistoria. På svenska finns Det första världskriget.
John Keegan:
Krig och kultur
Natur och kultur
477 sidor, inbunden.
Utkom i oktober 2003.