Kristinas abdikation uppmärksammas i Uppsala

Den 6 juni 2004 är det 350 år sedan drottning Kristina abdikerade från den svenska tronen i Rikssalen på Uppsala slott. Det uppmärksammas på flera sätt i Uppsala helgen den 5-6 juni – med ett symposium, en utställning, konserter i Domkyrkan och på slottet och en tidstypisk 1600-talsbuffé.

Det hela börjar den 5 juni med ett symposium i Museum Gustavianum, där samtidigt en utställning om drottning Kristina invigs. På kvällen ges en konsert i Uppsala domkyrka. Den 6 juni, på själva abdikationsdagen, uppförs en dramatiserad Kristinakonsert på slottet. Kvällen avslutas med en 1600-talsbuffé.

Evenemangen i Uppsala 5-6 juni är första anhalten i projektet Christinas resa, som leds av sångerskan Susanne Rydén och professor Anna Ivarsdotter. Avsikten är att med föreställningar och symposier följa Kristina i spåren på hennes resa genom Europa – från abdikationen 6 juni 1654 till intåget i Rom 23 december 1655. Resan gick via Hamburg, Antwerpen, Bryssel, Innsbruck (där hon officiellt konverterade till katolicismen) och genom Italien. Projektet genomförs i nära samarbete med en ensemble av musiker, sångare, skådespelare och dansare och med flera forskare vid Uppsala universitet.

Symposiet den 5 juni i Museum Gustavianum kretsar kring Kristina som person. Under dagen hålls föredrag inte bara om tronavsägelsen, övergången till katolicismen och dess politiska konsekvenser, utan också om Kristina och kulturen, Kristina i lärdomsstaden och om hovmusiken i Uppsala.

Dagen därpå, den 6 juni, ges en dramatiserad Kristinakonsert i Rikssalen på Uppsala slott, alltså den plats där Kristina abdikerade för 350 år sedan. Det är Sverigepremiär för föreställningen, som hade urpremiär i London den 17 maj. Musiken i föreställningen är till stora delar skriven direkt för drottning Kristina och några stycken kommer att spelas för första gången i modern tid. Kvällen avslutas med en tidstypisk 1600-talsbuffé med taffelmusik.

(2004-06-02)