Kulturarvsdagar i hela Sverige i helgen

Världsarvsgården JonLars i Långhed. Foto Maria G. Nilsson.

Världsarvsgården JonLars i Långhed är en av de sju världsarvsgårdarna som håller öppet under Kulturarvsdagen. Foto Maria G. Nilsson

Kommande helg är det fullt fokus på kulturarv och kulturmiljö i hela landet. Det årligt återkommande evenemanget Kulturarvsdagen infaller i år den 7-9 september. Evenemanget firar 30 år och är också en del av Europaåret för kulturarv.

Årets kulturarvsdagar erbjuder mer än 350 lokala arrangemang runt om i Sverige. Bakom de enskilda arrangemangen står bland andra hembygdsföreningar, museer, länsstyrelser, stiftelser och organisationer. Kulturarvsdagen vill bidra till att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarv och kulturmiljöer, samtidigt som besökare får upptäcka och utforska kulturarv och kulturmiljöer ”live”.

Fredagen den 7 september inleds Kulturarvsdagen bland annat med frukostsamtal på Scenkonstmuseet i Stockholm på temat ”Dagens skräp – morgondagens kulturarv?” om populärkultur och digitala föremål, och vad och hur man bevarar .

Kulturarvsdagen är en del av Europarådets och Europeiska kommissionens samarbete European Heritage Days där 50 länder deltar och är det mest firade gemensamma kulturevenemang som delas av Europas medborgare och som årligen lockar 20 miljoner besökare runt om i Europa. I Sverige står Riksantikvarieämbetet för samordningen i samarbete med Sveriges Hembygdsförbund och Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd.

Hitta arrangemangen på Riksantikvarieämbetets hemsida.

(2018-09-06)