Takmålning från 1600-talet funnen

Nu i veckan överraskades Fastighetsverket under ombyggnationen av Rosenhaneska palatset på Riddarholmen. Trots att byggnaden är ombyggd och förändrad sedan 1600-talet gömmer den kulturskatter.

En okänd takmålning börjar skönjas i det så kallade GD-rummet. Taket har alltid varit vitmålat. Det är vad man alltid trott i alla fall. Nu pågår jakten i arkivmaterial och samlingar för att hitta fler uppgifter. Den nyupptäckta målningen undersöks av konservatorn och dekorationsmålaren Lennart Tjärnberg. Han kan se att det finns konturer av en stor oval i takets mitt och rundlar i varje hörn.

I rummet med den mystiska takmålningen finns arton sedan tidigare kända väggmålningar med motiv från Westfaliska freden, där Rosenhane var diplomat i fredsförhandlingarna 1648. Rosenhane byggde palatset åt sig själv 1653. Han var verksam vid Svea Hovrätt från 23 års ålder.

Idag är Hovrätten hyresgäst i palatset och det är för dess räkning som Fastighetsverket genomför en ombyggnad. Vad den överraskande takmålningen i Rosenhaneska palatset innebär för Fastighetsverket och ombyggnaden är ännu inte klart.

(2001-02-10)