Portarna öppnas till hemliga rum

Lördagen den 15 maj öppnar Statens fastighetsverk några av landets kända och okända rum, på ett nytt sätt. Och endast då. Syftet är att ge svenska folket möjlighet att ta del av vårt gemensamt ägda kulturarv och få se utrymmen och platser som annars inte visas.

Statens fastighetsverk vill intressera människor för vårt gemensamma kulturarv – vad det betytt historiskt, betyder i dag och i framtiden. För att förmedla den historia som sitter i väggarna arrangerar Statens fastighetsverk projektet Hemliga rum.

– Det är nu tio år sedan Statens fastighetsverk bildades och vi tycker därför det är ett väl valt tillfälle att bjuda in till Hemliga rum, säger generaldirektör Bo Jonsson.

Varje ort eller fastighet gör sin evenemangsplanering i samtycke eller samarbete med eventuell hyresgäst. Syftet är att lyfta fram hemliga eller okända rum och genom dessa, med hjälp av visningar, utställningar, musik- och teaterarrangemang, ge besökarna en upplevelse. Samtliga platser har samma öppettider och fri entré – den 15 maj klockan 11.00–16.00.

Så här beskriver Statens fastighetsverk evenemangen runt om i landet:

Blekinge län

På Drottningskärs kastell i Karlskrona skärgård får du komma in i en orörd befästningsmiljö från 1600-talet. Här är fullt av historiska hemligheter. Drottningskär är en del av världsarvet Örlogsstaden Karlskrona.

Dalarnas län

Gustav Vasas resa genom Dalarna vintern 1520-21 har gett oss härliga berättelser, ett årligt skidäventyr i Vasaloppet och inte minst en rad historiska platser. När Gustav Vasa jagades av Kristian II:s knektar ska han ha gömt sig bland annat i Ornäsloftet hos Tomt Mats Larsson i Utmeland i Mora vid jultid. Dessa gömställen ägs nu av Statens fastighetsverk och visas den 15 maj.

Gotlands län

Fårösunds fästning som byggdes till skydd för ryssarna på 1880-talet byggs nu om till en konferensanläggning. Den 15 maj visas nybyggnationen. En gammal hemlighet och en ny.

Hallands län

Det röda lustslottet i Halmstads hjärta byggdes av danske kungen Kristian IV i början av 1600-talet. Alla skrymslen och vrår av Halmstads slott står öppna och flödar av musik och befolkas av historiska personer denna lördag.

Kalmar län

Få människor har varit nere i den lilla hemliga minstationen på Grimskär i Kalmarsund. Denna dag är det möjligt att klättra ner för den branta trappan. Grimskär är en del av försvarsborgen Kalmar slott där vi också öppnar hemliga rum den 15 maj.

Norrbottens län

Hemliga Bodens fästning har länge försvarat Sverige, nu är många av de små forten plomberade och i Statens fastighetsverks hand. Den 15 maj visar vi vägen till dessa hemliga numera ogenomträngliga kulturarv. Vi visar också Rödbergsfortet som är den del av fästningen som går att komma in i.

Skåne län

Portarna till Malmöhus slotts hemliga rum står öppna och vi kommer också att berätta de dolda broarnas historia. Utanför Hässleholm ligger Hovdala slott där vi bjuder in till besök i snapphanarnas alla skrymslen den 15 maj.

Stockholms län

Den generösa byggnaden för Botaniska museet i orört originalskick står inför en varsam renovering och den 15 maj bjuder vi på chansen att smyga runt i de vackra okända rummen.
På Kungliga Operan visar vi en underbar byggnad som används för sitt syfte men som också tampas med sina olika demoner – vilka berättar vi den 15 maj.
Aldrig har väl så många svenska kungligheter varit vid liv på en och samma dag förut – på Wrangelska palatset på Riddarholmen träffas bland andra Karl XII, Fredrik I och Gustav III samt dennes baneman Ankarström. Palatset var kungahus när Tre kronor brunnit och står nu restaurerat för Svea hovrätt att ta i bruk, men först bjuder vi in till visit.
Även på Haga möter vi Gustav III denna majdag då han tar emot i den annars så hemlighetsfulla Turkiska kiosken i Hagaparken.
På Drottningholm får du en känsla av att färdas till den hemlighetsfulla dåtiden eftersom historiska gestalter befolkar parken och låter dig komma upp i Götiska tornet, parkens ståtliga prydnad, den 15 maj. Även vid de båda slotten och teatern bjuder vi in till hemligheter.
På Strandvägen gömmer sig Kungliga Hovstallet med underbara rum för hästar och andra hästkrafter – stalldörren står öppen. Inte långt därifrån har det ännu äldre Östra stallet just genomgått en stor ombyggnad från orördhet till ovärderlighet och visas för första gången.
I den innersta stadsskärgården döljs okända Beckholmen – länge en mycket hemlig ö dit vi den 15 maj inbjuder till besök i de marina hemligheterna.
Hemligast av hemliga platser är Tumba bruk där sedlarna prasslar – den 15 maj öppnas portarna till Sveriges sedelhistoria.
Till nyrestaurerade Fredriksborgs fästning utanför Waxholm bjuder vi på båtfärd och en tur in i tornets hemligheter – vi rekommenderar en dans på skärgårdens vackraste brygga.
Vi bjuder också in till det allra hemligaste planeringsrummet för Sveriges ambassadfastigheter runt om i världen – på Statens fastighetsverks utrikeskontor vid Slussen får du den 15 maj ta del av arbetet med den nya ambassaden i Santiago, följa turerna kring den prestigefyllda svenska ambassaden i Berlin och möta de människor som far till världens ände för att hålla den svenska arkitekturens fana högt.

Sörmlands län

Vid mäktiga Kungsbergs kungsgård mellan Strängnäs och Eskilstuna bjuder vi på gömda klosterträdgårdar, landskapets hemliga spår och en av Sveriges nyaste ladugårdar. Allt visas denna dag.
Inne i Strängnäs finns Roggeborgen ett biskopspalats från 1400-talet som blev läroverk på 1900-talet. Nu göms den i byggnadsställningar och vi bjuder in i till omdaningens hemligheter.

Upplands län

För 350 år sedan lades första byggstenen till vackra Skoklosters slott. Vi visar dolda rum och den vackraste vinden man kan hitta. I det medeltida Stenhuset bredvid öppnar vi källarvalven.

Västerbottens län

I Västerbotten har vi stämt hemligt möte med alla sjundeklassare på Internet. Det mötet handlar om skogens hemliga rum, för i Västerbotten har Statens fastighetsverk stora skogsmarker.

Västernorrlands län

Hemsö fästning är fortfarande en nästintill hemligstämplad plats. Men den 15 maj lättar vi på hemligheterna i befästningen utanför Härnösand, invid den hisnande vackra Höga kusten.

Västra Götalands län

Insprängt i berget vid inloppet till Göteborg finns Oskar II fort. Så hemligt att inte ens grannarna i Långedrag känner till det. Nu kan du tränga fram i den underjordiska försvarsborgen från förra seklet och krypa upp vid kanonerna med siktet på Vinga fyr. Mellan Karlsborg och Askersund vilar vackra Igelbäckens masugn i grönskan. Obesökt av de flesta nu levande människor. Dess dolda hemligheter och prång öppnas den 15 maj

Östergötlands län

Inte på 100 år har Rikssalen varit synlig. Nu töms den och vi passar på att den 15 maj öppna portarna till detta dolda rum och andra hemligheter i välkända Vadstena slott.

(2004-03-19)