Kulturhusens dag invigs i Göteborg

På söndag den 11 september invigs årets Kulturhusens dag på Maritiman i Göteborg. Samtidigt öppnar drygt 220 arrangörer i hela landet upp sina varv, hamnar, slussar, fyrar, båtar med mera för gratis besök under dagen.

Sverige är en sjöfartsnation med en sjöfartsnäring som förändrades i snabb takt under 1900-talet. Varv som tidigare blomstrat lades ner och hamnar flyttade ut ur städerna. Trots förändringarna har Sverige fortfarande kvar kulturmiljöer från olika perioder som speglar sjöfartens och skeppsbyggeriets historia genom tiderna.

På Kulturhusens dag bjuder föreningar, privatpersoner, företag, kommuner, museer och många fler in till gratis besök och guidningar av en del av dessa platser. Under dagen kommer man bland annat att kunna besöka Beckholmens varv, åka på guidad tur i Göteborgs hamn, besöka Trollhättans slussar, klättra upp i Kullens fyr eller åka med veteranbogserbåten Harry i Lysekil.

Varför inte ta ett varv på varvet på Kulturhusens dag? Sjöfartsmiljöer finns inte bara längs kusterna
Varför inte ta ett varv på varvet på Kulturhusens dag? Har man tur ligger en raritet som s/s Stockholm inne för översyn.
Foto: Bengt A Lundberg.
Sjöfartsmiljöer finns inte bara längs kusterna. Bråttom sluss i Göta kanal fick sitt namn efter att slussen flera gånger blivit påseglad och skadad.
Foto: Bengt A Lundberg.

Syftet med Kulturhusens dag är att visa upp kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer för att väcka intresse och sprida kunskap om dem. Årets tema Sjöfartens miljöer är ett samarbete mellan Riksantikvarieämbetet och Statens maritima museer. Alla arrangemang i Sverige finns samlade här.

Kulturhusens dag är ett europeiskt arrangemang som anordnas i nästan femtio länder. 20 miljoner människor besöker årligen arrangemanget i länder som Frankrike, Polen och Armenien.
Tidigare år har haft teman som ”Skolbyggnader”, ”Rum för religion” och ”Idrottens miljöer”.

(2005-09-09)