Vikingarna intar Cosmonova

Den 16 september är det premiär för filmen Vikingar i västerled på Cosmonova på Naturhistoriska riksmuseet. Filmen skildrar vikingarnas historia, kultur samt hur och varför de utforskade och koloniserade landområden västerut – hela vägen till Nordamerika.

Vikingar i västerled är en skildring av människorna, hantverket, berättarkonsten och erövringarna. Bland annat får vi följa med Leif Eriksson till Nordamerika där han landsteg 500 år innan Columbus korsade Atlanten. Att vikingar nådde dit bekräftas både av islänningasagorna som nedtecknades cirka tvåhundra år efter vikingatiden och nutida utgrävningar i Newfoundland som visar att det funnits vikingatida bosättningar där.

Vikingar förbereder sig för plundring

Foto: Sky High Entertainment.

Filmen visas i samarbete med Historiska museet som har en permanent utställning om vikingatiden. Vikingar i västerled är producerad av Sky High Entertainment.

– Filmen skildrar vikingatiden på ett spännande sätt och den är ett bra komplement till våra utställningar, säger Fredrik Svanberg, vikingatidsexpert på Historiska museet.

Rekonstruktion av vikigatida hus

Foto: Sky High Entertainment.

Cosmonova är Sveriges enda IMAX®-biograf och visar film i världens största filmformat.

(2005-09-11)