Årsboken Från bergslag och bondebygd fokuserar på 200-årsminnet av kungavalet i Örebro. Vi får ta del av den smått osannolika historien om hur en av Napoleons marskalkar blev den svenske kungen Karl XIV Johan.

En ung löjtnants självsvåldiga tilltag att erbjuda en av Napoleons marskalkar Sveriges krona och användandet av ett tandpetarfodral som legitimationshandling är ett par av de förunderliga handlingar som ledde till att Sverige fick en ny kungaätt, den Bernadotteska. Det hela tog sin början i Örebro, eftersom riksdagen 1810 där den franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte valdes till svensk tronföljare ägde rum just här.

I Bernadotte – Det började i Örebro skildras det märkliga "sagoäventyret" och personen Jean Baptiste Bernadotte av fem olika författare. F.d. lagmannen och författaren Birger Wennberg, författaren, journalisten och populärhistorikern Herman Lindqvist, ambassadören och författaren Jan Mårtenson, historikern Lars O Lagerqvist samt chefen för Bernadottebiblioteket Göran Alm.

Bernadotte – Det började i Örebro. Från bergslag och bondebygd 2009
Årsbok för Örebro läns hembygdsförbund och Örebro läns museum
Utkom 2009