Kunglig manlighet och mode – från blänkande prakt till diskret kostymmakt
Västmanlands läns museum
9 mars – 21 maj 2023
Lyxiga hermelinpälsar, siden och juveler, eller kostym, slips och uniform? Förr använde kungar sinnlig prakt för att signalera sin utvalda position. Under åren har de kläder och symboler människor i Sverige använder för att signalera både makt och manlighet förändrats. Följ med på resan från peruk till vattenkammat i utställningen på Västmanlands läns museum. Eftersom det är kungens jubileumsår tar museet också en extra titt på manlighet och mode de senaste 50 åren, under Carl XVI Gustafs regeringstid.
I historiska målningar får besökarna se hur vackra föremål, platser och kläder användes för att rama in enskilda konungar i en upphöjd glans, i porträtt och ceremoniella avbildningar. Museet visar även resan mot nutid i målningar och fotografier – där militära uniformer och tredelade kostymer alltmer blivit allmänrådande plagg för kungligheter och andra män med makt att visa upp sig i. På vilket sätt visade kungarna sin manlighet?
– Jag blir själv helt förtrollad av att få djupdyka i modets spektakel. Vi kanske tar för givet bildens och klädernas makt för att skapa en berättelse om identitet – men i överflödet av bilder tror jag vi också glömmer hur synlighet kan användas som maktmedel, historiskt och idag, säger Hilma Persson, modevetare och pedagog på Västmanlands läns museum.
Eftersom utställningen sammanfaller med kungens jubileumsår studeras också manlighet och mode i bilder från kung Carl XVI Gustafs regeringstid år 1973–2023. Hur såg 1970-talets idealman ut, och vad hände med kostymen och männen under 1980-, 90- och 00-talen?
– Jag är jätteglad att länsmuseet kan bjuda in besökaren till en reflektion över makt och manlighet i samband med kung Carl XVI Gustafs jubileumsår, säger länsmuseichefen Jennie Schaeffer.
Kunglig manlighet och mode – från blänkande prakt till diskret kostymmakt är framtagen av modevetaren Hilma Persson och vänder sig till alla åldrar. Utställningen visas i Kraftverket på Västmanlands läns museum.