Kungstiger på väg till Sverige
Försvarsfordonsmuseet Arsenalen i Strängnäs har lyckats samla in de 180 000 kronor som krävdes för att kunna låna en 63 ton tung Kungstiger. Just nu pågår planering av transport och en kommande utställning av den unika stridsvagnen.
Den tyska Tiger II från 1944 är en av åtta bevarade i världen. Den tillhör The Tank Museum i Bovington i England, men har varit utställd på ett museum i Holland. Arsenalen fick frågan om att låna stridsvagnen under ett års tid om de kunde betala transporten. Kostnaderna är beräknade till cirka 350 000 kronor. En sponsor betalar halva beloppet och resten har 299 bidragsgivare skjutit till.
År 1947 fick den svenska staten en Kungstiger från Frankrike för att genomföra prov och försök med olika vapen, men stridsvagnen sköts sönder och skrotades i början av 1950-talet. Kvar finns bara motor, växellåda och den bakre tornluckan.
”Kungstigern gav oss både kunskap och erfarenhet och därför känns det naturligt att åtminstone någon gång i livet kunna få se en sådan stridsvagn på svensk mark igen. Museet Arsenalen i Strängnäs visar den militära fordonsutvecklingen under 1900-talet och det finns ett antal världsunika fordon i samlingen som vi nu förhoppningsvis kan komplettera med denna Kungstiger”, skriver Arsenalen.
Utställningen med vagnen öppnar den 2 april i år och i mars nästa år ska Kungstigern återvända till The Tank Museum i Bovington.
(2022-02-03)
Se även Kungstiger till Sverige efter 70 år (2022-01-09)