När ängssyresoppan ställs på kungens festbord, påminner den oss om det traditionella samiska kosthållet. När en delikat åkerbärsmousse står på Nobelmenyn, erinrar man sig Norrbottens åkerbär som äts med tjock grädde. I nybyggarhemmen i norr stod i äldre tider orre, tjäder och ripa på bordet – man åt ibland fågelsoppa till leda. Det nordliga rummets traditionella mat var riklig och näringsriktig, särskilt i inlandet, i nybyggar- och fiskarhemmen.
Husmodern, som tillredde dessa rätter på det naturen gav, var i allmänhet självständig och styrde med fast hand i hemmet. En betydande omvandling har skett efter andra världskriget – kvinnorollen har nämligen radikalt förändrats, nya redskap och metoder tillkommit, nya strukturer uppstått osv. Men trots alla dessa förändringar – än idag finns matkunnandet från förr kvar, och det har dessutom fått internationellt genomslag.
Boken Kvinnoliv och måltidsglädje behandlar från en lång rad perspektiv det nordliga rummets kosthåll och dess husmödrar. Författaren är etnologen Phebe Fjellström, som i en lång rad böcker och uppsatser beskrivit det nordliga rummets människor, deras kultur och historia. Boken utges som nummer som nr 2 i Norrbottensakademiens skriftserie.
Phebe Fjellström:
Kvinnoliv och måltidsglädje. Kosthåll och resurser inom det nordliga rummet
Norrlands universitetsförlag
119 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom 2002.