Kvinnorättskämpen Sophie Sager
Vem var Sophie Sager? Hon var misshandelsoffret som blev kvinnorättskämpe, sömmerskan som blev författare, kvinnan på barrikaden som blev husmoder i Brooklyn.
Hon blev riksbekant genom det sensationella Sagerska målet, ett av 1800-talets klassiska svenska rättsfall och ett av de första där en kvinna väckt åtal för våldtäkt. Som om det inte var nog valde hon därtill att själv försvara sig i rätten, med sitt typiska yviga och orädda sätt.
Efter målet använde hon sin berömmelse för att ta till orda mot patriarkala orättvisor – ”jag måste, när ingen annan vill”, som hon sade. Men som den pionjär som hon var blev hon både hånad och utskrattad. Efter några år emigrerade hon till Brooklyn i USA där hon fortsatte sin kvinnopolitiska kamp. När hon dog 1901, 75 år gammal, hade hon nästan blivit lika ökänd i sin nya hemstad som i sin gamla.
Det här är den första biografin som tar ett helhetsgrepp om Sophie Sagers liv. Det finns många frågor att försöka besvara: Varifrån kom hennes engagemang för kvinnosaken? Var hon så galen som tidningarna påstod? Och ligger det någon sanning i ryktet att hon födde ett barn i lönndom?
Karin Milles är författare, språkforskare och lärare vid Södertörns högskola. Hon har tidigare utkommit med bland annat Agneta Horn – ett liv i trettioåriga krigets skugga och skriver regelbundet krönikor i Språktidningen.
Karin Milles:
Jag måste, när ingen annan vill. Kvinnorättskämpen Sophie Sager
Natur & Kultur
Utkom 2021