Kvinnors och mäns flyttmönster till Sundsvall
I sin doktorsavhandling har Lotta Vikström kartlagt mäns och kvinnors inflyttningsmönster till Sundsvall stad under perioden 1840–1892. Uppgifterna har hämtats ur datoriserade kyrkoböcker vid Demografiska Databasen, Umeå universitet. Inflyttningen ökade dramatiskt under seklets andra hälft då Sundsvallsregionen på grund av sågverksindustrin utgjorde ett av Europas högsta tillväxtområden. Alltfler långväga migranter sökte sig till Sundsvall men män och kvinnor tog ofta skilda vägar till stan. Kvinnorna var i större utsträckning rotade i de närmaste omgivningarna och den norrländska landsbygden.
Vid sidan av sysselsättningsfaktorer, förbättrade kommunikationer, ökad informationsspridning och sociala nätverk analyseras det könsspecifika flyttningsmönstret mot bakgrund av kvinnornas lägre status i 1800-talets Sverige. Deras ökade intresse för Sundsvall betraktas både som en protest mot de agrara förhållanden de flyttade ifrån och som ett resultat av att socioekonomiska reformer under 1800-talets andra hälft gav kvinnorna ett självständigare och större handlingsutrymme att flytta längre sträckor. Att så få av dem gifte sig eller födde ett oäkta barn i anslutning till inflyttningen tyder på att det var jakten på jobb och förhoppningen att finna en självständigare situation som drev kvinnorna till stan.
Livsförloppsanalyser visar emellertid att en minoritet av nykomlingarna oavsett kön stannade för gott i Sundsvall. Deras karriärer och giftermålsmönster vittnar om att en social stabilitet präglade migranternas vistelse i stan trots en snabb industrialisering. 1800-talets könssegregerade arbetsmarknad och effekterna av sågverksindustrin gav männen större chanser till avancemang medan kvinnorna var hänvisade till pigarbeten inom servicesektorn. Dåtidens lokalpress ger emellertid en bild av att de var långt mer aktiva på Sundsvalls arbetsmarknad än kyrkoböckerna gör gällande.
Lotta Vikström:
Gendered routes and courses. The socio-spatial mobility of migrants in nineteenth-century Sundsvall, Sweden
Institutionen för historiska studier, Umeå universitet
Disputation: 9 maj 2003
Fakultetsopponent: professor Leslie Page Moch, Department of History, Michigan State University, USA