Våren 1988 utkom boken Från åttital till åttital – kyrkligt liv i Jönköping under hundra år, som var en historik över Svenska kyrkans arbete i Jönköping under perioden 1880-1985.
Från åttital till millennieskifte är en fortsättning på denna församlingshistorik, omfattande tiden fram till millennieskiftet, då förändrade relationer till staten inträdde.
Jönköping som stad genomgick under dessa femton år i olika avseenden stora förändringar. Tack vare det geografiska läget utvecklades Jönköping till ett centrum för handel, transport och logistik. Den gamla residens- och ämbetsstaden omvandlades vidare till en betydande skolstad. Förändringen gäller också det religiösa sammanhang, i vilket Svenska kyrkan ingår. De nya relationerna till staten understryker alltmer bilden av Svenska kyrkan som enbart en av flera aktörer i ett mångkulturellt och mångreligiöst samhälle.
För många framstår Svenska kyrkans verksamhet som en smal och okänd sektor av samhällslivet. Ett av syftena med denna rikt illustrerade bok om kyrkligt liv i Jönköping vid 1900-talets slut är därför att synliggöra det mångfasetterade arbetet inom Svenska kyrkans församlingar.
Denna moderna församlingshistorik har utarbetats på uppdrag av Jönköpings kyrkliga samfällighet. Författaren, Göran Åberg, är docent i kyrkohistoria vid Lunds universitet och har varit verksam som lärare i religionskunskap vid Per Brahegymnasiet i Jönköping samt vid Högskolan för Lärarutbildning och Kommunikation i Jönköping.
Göran Åberg:
Växjö Stiftshistoriska Sällskap/Jönköpings Kyrkliga Samfällighet
160 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom 2001.