Labbet

Lödöse museum
Ny permanent utställning

Några av föremålen ur bronsskatten i utställningen Labbet. Foto: Anna Beckman

Några av föremålen ur bronsskatten i utställningen Labbet. Foto: Anna Beckman

I början av april 2021 hittades en forntida skatt av en orienterare i skogarna runt Alingsås. Fyndet skulle visa sig vara det största depåfyndet från yngre bronsåldern som någonsin gjorts i Sverige.

Från den 26 november 2022 kan allmänheten se skatten på Lödöse museum i den nya utställningen Labbet. Här får besökarna också veta mer om detektivarbetet som bland andra arkeologer, konservatorer och historiker gör för att ta reda på vad bronserna kan berätta.

– Vi vill förmedla vad den här fantastiska skatten kan berätta om dåtidens människor, för oss i dag. Vi berättar om olika källor och metoder vi använder för att få fram information och hur vi kan tolka den vetenskapligt, säger utställningsproducenten Eva Goffe.

”Historien, liksom nutiden, kan ses på många olika sätt beroende på vem som tittar på den, vilka frågor man ställer och vilken fakta som finns. Vissa saker går att ta reda på med säkerhet. Ibland får man göra tolkningar och teorier. Och med ny information och nya metoder kan även det vi är säkra på idag komma att ändras.”

– Det är lite som att lägga ett pussel, utan att ha alla pusselbitar. Spåren från förr är viktiga att bevara, det vi inte kan ta reda på idag kanske vi kan få veta i morgon. Det har historien redan visat oss och det vill vi visa våra besökare i Labbet, säger museipedagogen Liselotte Öhrling.

Se även Unika bronsåldersfynd i Alingsås (2021-04-29)