Landskrona 1413 – stad i ny tid

Landskrona museum
Ny permanent utställning

Just den 20 mars 1413 fick Landskrona sina första stadsprivilegier. Erik av Pommern var kung över Sverige, Danmark och Norge och ville ha en handelsstad som inte styrdes av Hansan. Han fann att platsen för Landskrona med sin naturliga djuphamn lämpade sig för detta. Staden passade in i hans tankar om att kontrollera Öresund och så småningom införa en Öresundstull.

Utställningen Landskrona 1413

Landskrona var under ständig expansion under den första hälften av 1400-talet. Trots att staden brändes ner vid ett par tillfällen – bland annat av Hansan 1428 – reste den sig och byggdes snabbt upp igen.

Med hjälp av scenografi, arkeologiska fynd, kartor, musik, en nyproducerad animerad film med mera, berättas i utställningen om hur Landskrona växte fram och hur livet under 1400-talet kan ha tett sig i staden.

Utställningen Landskrona 1413

Utställningen är permanent och öppnade på Landskronas födelsedag den 20 mars
Unika föremål ur museets samlingar visas i utställningen. De kommer från olika utgrävningar i Landskrona, bland annat från Kasernplan där rester av borgmästare Bertel Schöneweder och hans fru Geses hus och hem har hittats.

Katrin Brännström står för scenografin. Jesper Nordin har specialkomponerat musik. Anders Hellman, grafisk designer, har gjort en nyproducerad animerad film som följer en tioårig flicka parallellt med att Landskrona växte fram under 1400-talet.