Kaffe – en het historia

Kulturen 
9 april 2022 – februari 2023

Kaffe – en het historia är en väldoftande utställning om mörk beska och vardaglig rit kring Sveriges mest älskade dryck. Den berättar kaffets historia ur ett brett perspektiv, från medicin till ”Swedish fika” och ger ledtrådar till hur det exotiska kaffet kom att bli en lustfylld del av den svenska identiteten.

Kaffets tidigaste historia är okänd, men det spreds från Etiopien ut i världen via hamnstaden Mocka i Jemen. Redan i mitten av 1500-talet fanns det kaffehus i städer som Konstantinopel, Aleppo och Kairo. Genom Venedigs handel med det Osmanska riket kom kaffet till Europa i början av 1600-talet.

Till Sverige kom kaffe först som apoteksvara på 1680-talet. Importen ökade när Karl XII återvände till Sverige från Turkiet och förde med sig vanan att dricka kaffe. När kungen och hans stora sällskap med militärer, ämbetsmän och tjänstefolk vistades i Lund 1716–1718 importerades cirka 600 kilo kaffebönor från Rostock. Så sannolikt var det i Lund som det svenska kaffedrickandet tog fart.

I dag är kaffedrickandet en oumbärlig del av vår kultur, djupt rotad i folksjälen. Doften skapar hemkänsla, en rykande kopp signalerar rast från vardagssysslorna och ett dukat bord med dignande kakfat ger feststämning. För vissa är valet av kaffesort, tillagningsmetod och kopp så viktigt att det påminner om en religiös ritual.

Fika anses så typiskt svenskt att ”Swedish fika” blivit ett begrepp utomlands, ett begrepp som inte bara står för att ”ta en fika” utan också för ett förhållningssätt inom organisations- och ledarskapsteori. Det svenska sättet att umgås över en kopp kaffe, att ta en fika, är idag ett immateriellt kulturarv som finns med på Sveriges förteckning över levande traditioner.

I utställningen undersöker vi från olika perspektiv hur kaffet har påverkat vår kulturhistoria, och hur det omgivande samhällets förändringar har påverkat kaffekulturen. Vi tar upp både kaffets mörka sidor, som slaveri och klimatpåverkan, och de ljusa sidorna, som formgivning och umgänge.