Landstingets historia i Östergötland har tidigare skrivits vid tre tillfällen under de 140 år som institutionen funnits. Den första boken gavs ut i samband med 50-årsjubileet år 1912. Nästa gång en heltäckande landstingshistoria utkom var inför 100-årsjubileet 1962. Perioden fram till och med 1975 tecknades i bokverket Landsting i förändring.
Den här boken omfattar perioden 1975-2002, men inleds av en snabbgenomgång av den tidigare historien. Härefter behandlas politiken och dess förändrade förutsättningar. Organisationen i landstinget har reformerats flera gånger under undersöknings-perioden och utgör därför ett eget kapitel.
Den största verksamhetsgrenen, kroppsvården, har delats upp i två olika kapitel: ett med lasaretten och ett annat med primärvården i centrum. Psykiatrin har fått ett eget avsnitt. Folkhälsan, som här heter "Hälsa och livsstil" och Folktandvården har behandlats i egna delar liksom landstingets utbildningar.
Kultur och regional utveckling är områden som försvann från landstingets agenda från den 1 januari 2003. Båda har fått egna kapitel. Verksamheter som lyfts bort från landstinget genom kommunalisering eller som fått nya arbetsformer, ibland genom privatiseringar, skildras i särskilda kapitel. Bokens sista del tar fasta på aktiviteter som riktats till landstingets personal.
Hans Nilsson (red):
Landstinget i Östergötland 1975-2002
Landstinget i Östergötland
258 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom 2003.