Långfredagen 1520 drabbade svenska och danska trupper samman i Uppsala. Minnena av det ödesdigra slaget föll med tiden i glömska, men återupplivades sommaren 2001 i samband med fyndet av en okänd massgrav i centrala Uppsala.
I Långfredagsslaget – en arkeologisk historia presenteras vad det var som egentligen hände våren 1520. Här redovisas den arkeologiska undersökningen, men också analysen av de omkomnas ben och tänder. På så sätt lär vi känna 1500-talets människor, hur de levde och i det här fallet hur de dog. Vi får en fängslande bild av slagets bakgrund, tidens stridsteknik och vapen. För första gången tecknas här bilden av det okända Långfredagsslagets vedermödor och våldsamheter.
Redaktör för boken är Bent Syse, biträdande chef för Upplandsmuseet. Han har också är författare till det kapitel som behandlar historien kring slaget och den arkeologiska undersökningen. Anna Kjellström, doktorand vid Stockholms universitet, är osteolog och har författat kapitlet kring benmaterialet så att både människan och soldaten framträder samtidigt som de inte längre blir så anonyma. Docent Hélène Borrman, Göteborgs universitet, presenterar resultaten av den odontologiska analysen, där man utifrån de bevarade tänderna kan utläsa sjukdomar och spår av kosthåll. Fred Sandstedt, ansvarig för Forskningsavdelningen vid Armémuseum, ger genom sin artikel en inblick i 1500-talets krig och vapenskick, något som är nog så viktigt för att förstå de lidande och skador som dåtidens soldater råkade ut för.
Bent Syse (red):
Långfredagsslaget – en arkeologisk historia
Upplandsmuseet
181 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom i april 2003.