Stadsarkivet i Luleå kommun har för tredje året i rad gett ut en årsbok. Boken är ett sätt att åskådliggöra den verksamhet som döljer sig bakom namnet Stadsarkivet. Årsboken 2001 innehåller åtta artiklar av varierande innehåll.

"Lokaltrafik till sjöss i Luleå" beskrivs av Arne Sundström. Vid förra sekelskiftet sköttes det mesta av lokaltrafiken i Luleå, liksom i andra norrländska kuststäder, av små ångdrivna fartyg, så kallade ångslupar. De kunde ta cirka 50 passagerare och gjorde en fart av cirka 8 knop, fullt tillräckligt för att konkurrera med hästdroskor och andra fordon, särskilt när landvägen var lång och dålig. Artikeln behandlar även senare decenniers modernare trafik, samt data om ett 40-tal fartyg som skött lokaltrafiken i Luleå.

"Talade lulebon verkligen lulemål?" Den frågan ställer Jan-Olov Nyström och konstaterar att under vissa tider talade lulebon ett lulemål som verkligen förtjänar att kallas dialekt, ett eget stadsmål som liknar landsbygdens mål. 

"Tysk närvaro i Norrbotten" skildrar en del av andra världskrigets konsekvenser för människorna i det lokala samhället. I sin artikel om den tyska transitotrafiken ur ett norrbottniskt perspektiv skriver Siv Rehn bl.a.att bakom planeringen av vägbyggen och viktiga broförbindelser i vårt nordligaste län kunde en indirekt och osynlig tysk krigsmakt anas.

Övriga artiklar behandlar den lilla ön Gråsjälören, om att vara stadsläkare i Luleå 1952-1981, "När mor blev lulebo", SJ:s bostadsområden vid Notvikenverkstaden och "När jazzen kom till Luleå".

Stadsarkivets årsbok 2001
Luleå kommun
192 sidor, häftad, illustrerad.
Utkom 2001.