Lyssna på svenska dialekter! består av en CD med 29 inspelningar – en eller två från varje landskap – och en bok med utskrifter och översättningar.

Inspelningarna är valda ur Språk- och folkminnesinstitutets samlingar av intervjuer med dialekttalare. CD:n innehåller alltså bara spontant berättande, inte några uppläsningar. Bara en gång tidigare har det givits ut något liknande i Sverige. Det var 1957, då skivserien Svenska folkmål kom ut.

Sett över hela världen är det ovanligt att dialektinspelningar publiceras på detta sätt, mycket beroende på att få länder bedrivit inspelningsverksamhet i den omfattning som skett i Sverige. Redan 1935 började Språk- och folkminnesinstitutet göra inspelningar på grammofonskiva och idag uppgår samlingarna till omkring 15.000 timmar.

Innehållet i inspelningarna är varierande och ger en inblick i hur man tänkte och levde förr. Det berättas bl.a. om hur det gick till att slakta grisar och stöpa talgdankar, vad som fanns att köpa på marknader och hur man fångar och tillagar stenbit.

Lyssna på svenska dialekter! vänder sig till alla som är intresserade av hur dialekterna varierat och ännu i viss utsträckning varierar över landet. Den kan också med fördel användas i undervisning på olika nivåer.

Eva Thelin:
Lyssna på svenska dialekter! Cd med utskrifter och översättningar
Språk- och folkminnesinstitutet
77 sidor, häftad, illustrerad; CD med 68 minuters inspelning
Utkom 2004.