Bilen och bilismen är i dag en självklar del av vår tillvaro. Så har det inte alltid varit. Det var under loppet av några årtionden i mitten av 1900-talet som bilen på allvar trängde in i människors vardagsliv. Den kom att förändra vårt sätt att betrakta landskapet och att uppfatta tid, rum och hastighet. Bilismen förändrade också miljöerna längs vägarna.
I boken Längs vägen vill författarna lyfta fram platser och företeelser som på ett eller annat sätt hör samman med massbilismens genombrott i Jämtland och Härjedalen på 1950- och 1960-talen. Det handlar om bensinstationer, campingplatser och motell, om kiosker, garage och annat som stod att finna längs vägen. l de allra flesta fall rör det sig om anspråkslösa vardags-miljöer som inte haft någon given position när man talat om kulturmiljöer. Det håller på att ändras.
För några år sedan förklarades en bensinmack från 1950-talet i byn Skålan för byggnadsminne. Man kan också tala om ett generellt ökat intresse för det moderna Sveriges miljöer. Inte minst har detta intresse väckts av böckerna och TV-programmen K-märkt. Men det handlar också om en växande insikt om de moderna miljöernas snabba förändringstakt. Vad finns egentligen kvar av sammanhållna miljöer från 1950- och 1960-talen? Ja, hur såg det egentligen ut längs vägarna i massbilismens barndom?
Perspektivet i denna bok är provinsiellt. Samtidigt handlar det förstås om en mycket större historia än så. Bilen har satt sin prägel på hela västvärldens kultur. Ur svensk synvinkel hör privatbilismens snabba genombrott samman med välfärdssamhällets framväxt under efterkrigstiden. Ambition har varit att fästa uppmärksamhet på en del av vårt kulturarv och på en epok som, trots att den inte är så avlägsen i tid, ändå på något sätt känns ganska långt borta.
"Vår metod har varit enkel. Vi har tittat på äldre kartor, läst och sökt i länsmuseets byggnadsinventeringar och fotosamlingar. Men framförallt har vi åkt runt med bil och spanat efter lämningar längs vägarna", skriver författarna förordet.
Mikael Eivergård & Marianne Strandin:
Mackar, motell och annat modernt. Längs vägen
Jamtli förlag
127 sidor, häftad, illustrerad.
Utkom 2004.