I september 2002 öppnade en stor utställning om manligt mode på Livrustkammaren i Stockholms slott. Utställningen Modelejon. Manligt mode 1500-tal 1600-tal 1700-tal handlar om renässansens, barockens och rokokons modelejon med prunkande påfåglar i blomsterprydda dräkter, vida kjolliknande byxor, silkestrumpor och parfymerade handskar, skor med höga röda klackar och långa lockiga lejonmansperuker.
En rikt illustrerad katalog har sammanställts av Lena Rangström, 1:e intendent vid Livrustkammaren. Olika forskare bidrar med en mängd olika aspekter på modetemat inom perioden. Det hela är ett pionjärarbete, som kan bli ett värdefullt dräkthistoriskt uppslagsverk för framtiden.
Lena Rangström har följt de olika dräkterna och plaggen tillbaka genom de gamla inventarieförteckningarna, sammanställt dessa med information i kungliga räkenskaper, brev och olika tidsdokument – och till detta lagt iakttagelser från det praktiska studiet av kläderna. De svenska kungakläderna placeras in i sitt europeiska sammanhang och blir exempel på hur täta de kulturella kontakterna och influenserna var redan i äldre tid.
Boken omfattar Livrustkammarens egen världsunika samling av framförallt 1600-talsdräkter som ställs för första gången ut i sin helhet. Men Gustav II Adolf, Karl X Gustav och Karl XI har också fått sällskap av gästande furstar från hoven i Dresden och Köpenhamn.
Lena Rangström (red):
Modelejon. Manligt mode 1500-tal 1600-tal 1700-tal
Livrustkammaren/Bokförlaget Atlantis
Utkom 2002