Med Volvo i fokus

Många av Bernt Lindströms Volvobilder är i dag klassiker, men få känner nog till mannen bakom kameran. Ännu färre känner nog till att rekvisita som damstrumpor, vaselin, borrmaskiner och rökbomber användes för att få till rätt känsla i dåtidens bilder.

Den här boken är en kavalkad av Bernt Lindströms bästa fotografier. Många har plockats fram ur hans egna gömmor och publiceras nu för första gång­en. Andra känner vi igen som planscher hos vår lokala bilmekaniker eller som vykort på veteranbilmässan. Men det var inte bara Volvo som Bernt Lindström förevigade i vackra, tidstypiska eller ibland humoristiska reklambilder. Även företag som husvagnstillverkaren Polar och storkoncernen SKF finns bland uppdragsgivarna.

Det här är också berättelsen om Bernt Lindström själv, arbetarpojken från Göteborg som köpte sin första Hasselbladskamera som femtonåring, och som under sin långa karriär som reklamfotograf lärde sig att bemästra hantverket och konsten att fånga en svensk klassiker på bild.

Ida Dicksson är frilansande teknikhistoriker och industriantikvarie. Hon är medförfattare till boken Asfalt – hundra år av väghistoria och har varit skribent i tidskriften Teknikhistoria. Lena Knutson Udd är konstnär och industriantikvarie som arbetar med kunskapsförmedling kring industrisamhällets kulturarv.

Ida Dicksson & Lena Knutson Udd:
Med Volvo i fokus – fotografen Bernt Lindström
Votum Förlag
Utkom 2020