Julkalendern genom tiderna

Visste ni att Sunes jul skrevs på rekordfart? Att det var Birgitta Andersson som hittade på uttrycket Göta Petter till Teskedsgumman? Och att både Hasse och Tage varit med och skapat varsin julkalender genom åren?

Den första december varje år drar den igång. En berättelse i tjugofyra delar som pågår hela vägen fram till julafton. Ett drama som inte bara håller sig inom ramarna för TV-rutan, utan spiller över i vilda diskussioner i sociala medier, i tidningar, på skolgården och på arbetsplatsen. Julkalendern.

Med sina många år i tablån har det här programmet blivit ett av de äldsta i Sveriges Televisions historia. År 2020 fyller julkalendern 60 år. I Julkalendern genom tiderna får läsarna följa med på en resa bland TV-kalendrar genom tiderna, hela vägen från starten 1960 fram till i dag. En nostalgitripp genom varje julkalenders handling, kryddad med kuriosa och kommentarer från kreatörerna själva.

Nästan 50 samlade röster från manusförfattare, skådespelare, regissörer, illustratörer, kompositörer och svansoperatörer som svarar på frågorna vi alla ställer oss. För vem styrde egentligen robotsvansarna på katterna i Pelle Svanslös? Hur gick det till när Selmas saga skapade stickningsfeber i hela landet? Och spökar det på Greveholms slott på riktigt?

Caroline Cabot:
Julkalendern genom tiderna
Bokförlaget Polaris
Utkom 2020