Mycken krigshistoria har nedtecknats. Slag, uniformer, vapen, fanor och stridsvagnar är handfasta ting vars historia tacksamt låter sig fästas mellan bokpärmar medan andra saker är mera flyktiga, exempelvis måltiderna. Ärtsoppan, sluringen och gröten har ingalunda saknat betydelse under århundradenas lopp. Som bekant hävdade Napoleon att "en armé marscherar på sin mage".

Följ Sture Nilsson genom sammandrabbningarnas historia  och avnjut Lax Amiral Courbet, Kyckling Marengo, Potage Solferino, kulinariska fullträffar som minner om fältslag  och fältherrar. Möt den indelte soldaten på övningsheden vid den traditionella ärtsoppsvagnen, titta ner i snuskburken vid repövningarna och värm frystorkad kycklinggryta hos dagens elitförband i Arvidsjaur. Ta del av krigsmåltider i världslitteraturen genom bland andra Maupassant, Hemingway, Linna och Moberg. Följ vårt militära kocklandslag i träning mot nya gastronomiska segrar och lyssna till jägarsoldatens berättelse om överlevnad på kaveldun, hänglavsgröt och frusna nypon,. Stig in i värmen på K1:s officersmäss och följ med till Bofors hotell för omsorgsfullt komponerade festmåltider.

Fest i fält är rikt illustrerad med gamla bilder och fotografier. Ingvar Eriksson har fotograferat de rätter som Per Gustafson lagat upp.

Sture Nilsson (text) & Ingvar Eriksson (bild):
Fest i fält. Menyer från krigshistoriens skådeplatser
Natur och Kultur/LTs Förlag
176 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom 2003.